De dienst UberPOP, onderdeel van de taxi-app Uber, is door de rechter verboden.

Het gaat om een zaak die was voorgelegd aan het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Daar had technologiebedrijf Uber een eerder besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu aangevochten, die een verbod wilde opleggen op de dienst UberPOP.

Het verzoek van Uber werd maandag afgewezen door de voorzieningenrechter, waardoor Uber nu bij elke overtreding een boete van 10 duizend euro moet betalen, tot een maximum van 100 duizend euro.

De rechter gaat mee in de stelling van de de Inspectie Leefomgeving en Transport, dat het faciliteren van ritjes door particuliere chauffeurs via de applicatie UberPOP een vorm van illegaal taxivervoer is.

Uber in beroep

Uber laat in een reactie weten in beroep te gaan. “De uitspraak van de rechter oordeelt niet over de legaliteit van UberPOP, alleen over de boetemaatregel”, zegt de taxidienst tegenover AT5. “Dit is slechts de eerste stap in een langlopende juridische strijd. We zullen in beroep gaan.”

In andere landen waar UberPOP werd verboden, bleef Uber de dienst voor particuliere chauffeurs aanbieden.

Uber betoogde voor de rechter in Nederland eerder dat de particuliere dienst UberPOP geen taxivervoer is, maar een vorm van georganiseerd liften. Afgelopen week nog maakte Uber bekend de dienst UberPOP naast Amsterdam te willen uitbreiden naar Rotterdam en Den Haag.

De inspectie deelde in oktober in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie voor het eerst boetes uit in Amsterdam. Vier chauffeurs liepen tegen de lamp en moesten ieder 1.500 euro betalen.

Uber actiever in Nederland

Vorige week maakte Uber nog bekend mobiele apps vanuit Nederland te gaan ontwikkelen. Daarvoor heeft Uber een team van medewerkers van ontwikkelbedrijf Moop.me in dienst genomen. Moop.me wordt echter niet overgenomen, aldus oprichter Jelle Prins tegenover iCulture.

Er zijn al zo’n 10 mensen aan de slag voor Uber vanuit Amsterdam en het plan is om dit elk halfjaar te verdubbelen. Het internationale hoofdkantoor van Uber zit al in Amsterdam en daardoor kreeg deze stad de voorkeur boven bijvoorbeeld Londen of Berlijn.

Nieuwe financieringsronde

Het Amerikaanse Uber is verder bezig met een financieringsronde waarbij de mobiele applicatie gewaardeerd wordt op 35 tot 40 miljard dollar, omgerekend 32 miljard euro, meldde persbureau Bloomberg afgelopen week.

Uber zou minstens 1 miljard dollar willen ophalen. De gesprekken tussen Uber en mogelijke investeerders zijn nog gaande, aldus de bron van Bloomberg. Bij een eerdere financieringsronde in juni werd het bedrijf nog een waardering toegekend van 17 miljard dollar. Dat was destijds een record voor een beginnend internetbedrijf.

Het in 2009 opgerichte Uber wil meer geld ophalen om zijn internationale uitbreiding vorm te geven. Inmiddels biedt de taxi-app zijn diensten aan in meer dan 220 steden wereldwijd.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl